Święta tuż, tuż, dlatego w „Babskich pogaduchach” zawitały opowieści poświęcone Wielkanocy, która jest najstarszym i najważniejszym świętem obchodzonym przez chrześcijan.
Wielkanoc to przede wszystkim czas przeżyć religijnych i duchowych, ale też czas radosnych spotkań rodzinnych. Kultywujemy i szanujemy tradycje świąteczne. I właśnie od nich rozpoczęłyśmy nasze spotkanie. Krótki film wprowadził nas w atmosferę Wielkiego Tygodnia. Oprócz tych znanych od dawna poznałyśmy i te, które są do dzisiaj obchodzone w niektórych regionach Polski. Wśród nich:
-pogrzeb żuru,
-palenie, topienie lub wieszanie Judasza,
-wieszanie śledzia,
-mycie twarzy w wodzie, w której gotowały się jajka,
-świąteczny Emaus czyli odpust.
Okazało się, że nawet świąteczne porządki mają swój symboliczny wymiar. To okazja, by wyrzucić z domu złe zimowe duchy, choroby i smutek, a wpuścić wiosenną odnowę. Dowiedziałyśmy się również, jakże inne od naszych są zwyczaje wielkanocne w różnych krajach. Te zaskakujące dla nas to np. Nowojorska Parada Wielkanocna z prawdziwą rewią oryginalnych kapeluszy czy czternastodniowe obchody świąt w Meksyku. Najbardziej zadziwiający jest jednak zwyczaj kupowania i czytania powieści kryminalnych przygotowanych specjalnie z okazji Wielkanocy w Norwegii.
Wielkanoc to oczywiście też suto zastawiony stół z tradycyjnymi, pysznymi daniami. Królem tego stołu jest oczywiście jajko w wielu odsłonach, a towarzyszy mu zawsze żurek z białą kiełbasą, który jest podawany na śniadanie w każdym polskim domu.
Tematy kulinarne są chętnie omawiane przez „Talentowiczki” dlatego podzieliły się przepisami na niektóre potrawy, w tym na przygotowanie zakwasu do żurku i na farsze do jajek. Ciekawostką okazał się zwyczaj dodawania przez jedną z „Talentowiczek” białego, pokrojonego w kostkę sera do żuru.
W kulinarnej części spotkania nie zabrakło również informacji o tradycji w innych krajach. W większości z nich na stolach króluje baranina i jagnięcina, są też jajka i różne wypieki. Chociaż potrawy wyglądają na ciekawe i dobre, to absolutnie nie „przebiją” smaku naszych polskich wędlin, pieczonych mięs, pasztetów, sałatek, mazurków, serników i bab wielkanocnych
Teraz po „Babskich pogaduchach” „Talentowiczki” mają przed sobą gorący czas przygotowań świątecznych, które także tworzą radosny, niepowtarzalny klimat Świąt Wielkiej Nocy.
Katarzyna Ptaszkiewicz