Browar bez tajemnic

Któż z nas nie lubi piwa?! Jedni piją go regularnie, inni smakują wytworne marki, inni traktują go jako napój chłodzący w upalne dni. Ale skąd się to piwo bierze, jak powstaje? Na te pytania mało kto znał odpowiedź. Do piątkowego popołudnia 12 maja. Wtedy właśnie członkowie SIT „Talent” udali się na wycieczkę autokarową do Browaru „Popiel” w Kurozwękach. Już sam budynek browaru sfinansowanego w dużej części z funduszy unijnych budził zainteresowanie. Stylowe wnętrza pełne starych fotografii, stare zegary no i widoczne za szybą urządzenia do warzenia piwa. To robi wrażenie. Tuż po przybyciu pracownicy piwowarskiej manufaktury rozpoczęli oprowadzanie nas po browarze. Jednym z nich był współwłaściciel Zespołu Pałacowo – Parkowego i twórca oraz dyrektor Andrzej Popiel. W bardzo ciekawy sposób opowiadał o założeniu zakładu, zasadach warzenia piwa, o cyklu produkcyjnym i ilości produkowanego napoju. Poznaliśmy cały proces produkcji, oglądaliśmy urządzenia i wielkie kadzie z półproduktami. Mogliśmy spróbować prażonego, czarnego jęczmienia, który jest głównym składnikiem ciemnego piwa no i oczywiście degustować gotowy produkt. Każdy bowiem mógł wypić szklaneczkę wspaniałego piwa, wprost z kadzi w browarze. Smak doskonały, a i nastrój zwiedzających się polepszył. Obecnie w manufakturze produkuje się 12 gatunków regionalnego piwa, z czego 7 jest w stałej sprzedaży. Można wypić piwo lane a także zakupić butelkowe. Produkcja nie jest największa bo w końcu to mała rodzinna firma a nie browarniczy kolos, ale za to smak piwa o wiele lepszy niż tego z masowej produkcji. Dlatego piwo jest chętnie kupowane prze turystów zwiedzających Pałac w Kurozwękach. A rocznie jest ich ponad 90 tysięcy! Po degustacji był czas wolny. Jedni zamawiali sobie burgery z bizona, inni pizzę i frytki. Oczywiście wielu z nas po skosztowaniu piwa zamawiało w bufecie kolejne szklanki szlachetnego napoju. Najbardziej smakowało piwo „Marcowe” i „Pan Paweł”. Można było zwiedzać pałac z napełnioną wodą fosą, podziwiać nową, białą elewację budynku czy obejrzeć stado bizonów. Byli też tacy, którzy udali się do wnętrza na koncert zespołu „Glass Duo”. Około godziny 19.00 rozpoczęła się część artystyczna koło browaru. Na scenie wystąpili m. in. Sylwia Ziółkowska, Sylwia Przetak, Paulina Grochowska, Adam Sychowski, Weronika Wawszczyk oraz Marcin Walas. Przy muzyce rozpoczął się piknik. Słuchaliśmy muzyki delektując się piwem i innymi napojami. I tak do nocy. Piątkowe popołudnie i wieczór zakończyliśmy w szampańskich nastrojach, wzbogaceni o nowe doświadczenia i wiedzę z zakresu browarnictwa. Do następnych SIT-owskich spotkań.

Paweł Ciepiela