SMAKI TRADYCJI – edukacja kulturowa oraz prezentacja walorów kulturalnych i kulinarnych regionu

Projekt dwuetapowy. Pierwszy przewiduje wystawienie 10 stoisk z wyrobami spożywczymi z degustacją. Ich prezentacja na stoiskach wpłynie na zwrócenie uwagi widzów na wartość tych produktów związanych z regionem, ich właściwości. Zakłada się organizację stoisk z regionalnym pieczywem, salcesonem kurozwęckim, wyrobami wędliniarskimi, prosiakiem dziadka Stefana, nalewkami, śliwowicą szydłowską, orkiszówką, chlebem orkiszowym, mąką orkiszową, pasztetem kurozwęckim. Na scenie przewiduje się występ zespołu muzycznego

Przewiduje się ponadto prezentację i promocję produktów lokalnych, których produkcja jest niszowa i wymaga oryginalnych metod pracy i rąk ludzkich. Zadanie przewiduje organizacje 10 stoisk rękodzielniczych.

Wystawiona zostanie „zagroda wiejska”, w której chłopi (przebrane osoby) wykonywać będą prace codzienne naszych dziadków: gotowanie zalewajki na otwartym ogniu, rżnięcie drzewa na tarkach, mielenie ziarna w żarnach, młócenie cepami, prezentację przyśpiewek towarzyszących pracom, wyrób ciasta chlebowego, pieczenia chleba w piecu (chleb i zalewajką będą przygotowane do degustacji).

 

II etap zakłada: przeprowadzenie warsztatów rękodzielniczych (florystyka, utwardzanie materiałów, rzeźba z papieru, filcowanie na sucho), wystawę rękodzieła wraz z wernisażem, prezentację i degustację potraw regionalnych z wykorzystaniem owoców jesieni.

 

Wydarzenie współfinansowane jest ze środków UE w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER Programu Rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020. Operacja pt. „Wielka moc. Organizacja koncertów słowno-muzycznych promujących historyczne zasoby dziedzictwa kulturowego na obszarze objętym działaniem LGD BIAŁE ŁUGI” realizowana w ramach projektu grantowego pn. „Cykl imprez i wydarzeń kulturalnych wykorzystujących zasoby obszaru LGD Białe Ługi.